24 Şubat 2012 Cuma

Aşure

Malzemeler;
*2 su bardağı aşurelik buğday
*1 su bardağı kuru fasulye
*1 su bardağı nohut
*1 kilo tozşeker (isteyen 1,5 kilo şeker de koyabilir arzuya göre)
*1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
*10 tane incir
*400 gr kayısı
*2 tane elma
*2 tane portakal kabuğu rendesi
Süslemek için;
tarçın, ceviz, fındık, fıstık susam, kuş üzümü, nar

Yapılışı;
*Buğdayı ve pirinci akşamdan ayıklayıp, iyice yıkayın.
*Tencereye koyup, üzerine 4-5 parmak aşacak kadar su koyun, bir taşım kaynatın ve kapağını kapatıp, ocağı söndürün. Sabaha kadar bekletin.
*Kuru fasulye ve nohutu da akşamdan ılık suda ıslatın, o da bir gece beklesin. *Sabah hepsinin sularını süzün.
*Buğday ve pirincin üzerine sıcak su koyup orta ateşte yarım saat kaynatın. *Üzerine şekeri ekleyin.
*Fasulye ve nohutu da başka bir tencerede aynı şekilde yarım saat kaynatın ve süzüp, buğdayın üzerine ekleyin.
*Üzerini aşacak kadar sıcak su ekleyin.
*Malzemeler yumuşayıp, yenecek kıvama gelinceye kadar, ara sıra karıştırarak pişirin. ( Ben 2 saat kadar pişirdim) Kıvamı koyulaşırsa kaynamış su ilavesiyle ayarlayın.
*Üzümleri akşamdan üzerini örtecek kadar su koyup bir kapta bekletin. Suyunu süzüp pişmeye yaklaşmış olan aşurenin içine ekleyin.
*Portakal kabuklarını akşamdan kaynamış sıcak suda bekletin. (Suyuyla birlikte konulunca aşureye hoş bir aroma veriyor.)
*Ardından doğranmış incir, kayısı, portakal kabuğu ve elmaları pişmeye yaklaşmış aşurenin üstüne ekleyin.
*Pişince ocağı kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp, yarım saat dinlendirdikten sonra kaselere paylaştırın.
*Susamı, cevizi, fındığı ve fıstığı rondadan geçirip teflon tavada 5 dakika kavurun.
*Süsleyip servis edin.
                                                                                       Afiyet Olsun.
Paylaş/Kaydet/Takip et Paylaş

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...